Terugblik Fair Fashion Festival 2015

Geschreven dooor: Linda Hansort, teamlid communicatie

25 oktober stond de Oudegracht van Utrecht geheel in het teken van fair fashion met maar liefst vier locaties: de Winkel van Sinkel, de Bibliotheek en twee werfkelders. Het festijn begon in de Winkel van Sinkel. Om 1 uur opende Jolande sap in gesprek met daghost Anne Broeksma over kleding en duurzaamheid. Het moet voor consumenten duidelijker worden waar ze duurzaam geproduceerde kleding kunnen vinden en dat is waar het deze dag om draait. Jolande Sap zegt zelf eigenlijk niets weg te kunnen doen: ‘Ik ben heel trouw als het om kleding gaat’. Haar advies aan het publiek: maak een statement en geef jezelf aan voor het dragen van niet eerlijk geproduceerde kleding!

Het inmiddels binnen gedruppelde publiek zit nog aan de koffie maar de sfeer zit er meteen goed in. Dat fair fashion alles behalve saai is bewijst de eerste van de vier modeshows die direct op de opening volgt. Op mysterieuze muziek lopen de mannelijke en vrouwelijke modellen over de loper in de mooiste creaties en de hipste combinaties. Ik zie veel te veel leuks voorbij komen van broeken en vesten tot ondergoed, tassen en sjaals, het is allemaal even prachtig.
FFFShows_LowRes72dpi_BaldwinHendersonF-9780 FFFShows_LowRes72dpi_BaldwinHendersonF-9426
Gelukkig staan veel van de merken die zich presenteren op de loper ook op de eerlijke markt. Na de modeshow loop ik dus even naar de eerste verdieping voor een rondje over de markt. Hier val ik weer van de ene verbazing in de andere, want naast dat verschillende merken als Qnoop, Smateria en Marjolein Elisabeth hun producten aanbieden, is hier ook een stand waar van ‘afgedankte’ volwassen kleding weer kinderkleding wordt gemaakt. De mannen worden ook zeker niet vergeten op het festival want op een heuse digitale paspop worden boxershorts geprojecteerd. Zo ben je fair van top tot teen! Ervaren hoe het is om in een textielfabriek te werken? Door het opzetten van een 3d bril op de fair fashion markt waan je je even een naaister in een van de vele fabrieken. Voor diegene die even wil releaxen tussen het verantwoord shoppen door, ook voor muzikaal genot is gezorgd. Of laat je even verzorgen en opmaken door een visagiste van Dr. Hauschka om vervolgens op de foto te gaan in de Fair Fashion Fotobooth.

Hier is dus al zoveel te doen, maar dit is slechts het begin. Want naast de Winkel van Sinkel zijn er ook masterclasses en workshops in de Bibliotheek en werfkelders verderop aan de gracht. HierFFF_2015_HCB.jpg-20 kun je leren van grote initiatieven op het gebied van eerlijke mode zoals SOMO, MVO Nederland, Plastic Soup Foundation, Solidaridad, de Textielfabrique en Doris&Inez. Bij deze ontwerpsters ‘re-design’ je van je oude kleding zo weer een hip nieuw kledingstuk. Aan het einde van de dag liepen de deelnemers naar buiten met een tas of collsjaal. Niet zo creatief maar wel kleding over? Ook ruilen behoorde tot de mogelijkheden in de Bibliotheek, zo maak je iemand anders blij met de kleding die jij niet meer draagt en ga je zelf ook met iets ‘nieuws’ naar huis. Aan het einde van de dag is het zaak om weer op tijd in de Winkel van Sinkel te zijn om de laatste modeshow te zien. De modellen knallen nog een keer over de loper in nieuwe combinaties en dan is het festival toch echt voorbij. Gelukkig is er in 2016 weer een Fair Fashion Festival!

Bekijk Ook

[BLOG] De superschillen van Seepje

Wij zijn Melvin en Jasper van Seepje. en wij maken was- en reinigingsproducten van superschillen …