FFF door de ogen van een vrijwilliger

Toen we met het team begonnen aan de organisatie van het Fair Fashion Festival 2015 kregen we de opdracht om onze kledingstukken te tellen, om zo bewust te worden van hoeveel kleding we hebben en hoeveel daarvan we eigenlijk dragen. Mijn aantal was schrikbarend hoog, tijd voor actie! Het Fair Fashion Festival was voor mij een leuke manier om me te verdiepen in de wondere wereld van eerlijke mode.

Omdat ik een communicatie achtergrond heb, werd ik onderdeel van het communicatieteam. Wij verzorgden alle communicatie rondom het festival. De website is het belangrijkste communicatiemiddel van het FFF en het is onze taak om ervoor te zorgen dat die altijd up to date is. Zodra er nieuwe deelnemers bekend werd voor de markt, modeshow of lezingen en workshops, plaatste ik die meteen op de website zodat toekomstige bezoekers wisten wat ze allemaal konden verwachten op de grote dag. Ook communiceerden we het programma via onze social media kanalen. Verder hadden we bij het vullen van de social media kanalen veel vrijheid. Het was erg leuk om de verschillende content te verzamelen, van nieuwe materialen die verwerkt worden in kleding tot onderzoekjes en nieuwtjes en hier en daar een win-actie. Ook was er ruimte om meer over interessante onderwerpen te vertellen. Dan schreven we namelijk gewoon een blog voor de website. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het schrijven van de maandelijkse nieuwsbrief met alle FFF nieuwtjes. Als team communicatie ben je dus minder inhoudelijk betrokken bij de organisatie van het festival maar is het vooral je verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen horen over fair fashion en het festival bezoeken. Om dit te bereiken stuurden we natuurlijk ook een persbericht uit. Leuk om te zien dat ons festival door veel sites en blogs is genoemd. In het online tijdperk van 2015 zou je bijna vergeten dat ook offline communicatie nog steeds een grote rol speelt. Maar niets is minder waar, ook posters en banners werden besteld om alle locaties van het festival te voorzien van groene fair fashion accesoires. Zo kan niemand meer om ons heen!

FFFShows_LowRes72dpi_BaldwinHendersonF-9842

Op 25 oktober is het moment waar we het allemaal voor hebben gedaan daar: het Fair Fashion Festival! Hoewel het festival pas om 1 uur begint, is het team al vroeg in de ochtend actief want er moet van alles klaargezet, gesoundcheckt en gepast worden. Als ik op Utrecht Centraal kom, vragen twee dames mij de weg naar de Winkel van Sinkel waar het festival ook dit jaar weer plaats vindt. Het blijken modellen te zijn voor de modeshows en samen lopen we naar de oude gracht. Eenmaal aangekomen is iedereen in rep en roer en ik spring bij om de kramen voor de markt op te bouwen. Dit vereist wat girlpower gezien het Fair Fashion team dit jaar volledig uit vrouwen bestaat. Het is een flinke klus, maar dat mag de pret niet drukken. Dat het festival dit jaar voor het eerst op meerdere locaties plaatsvindt is een ware logistieke uitdaging. Ik wil net naar de Bibliotheek vertrekken om daar de informatiestand klaar te zetten. Maar voor ik de deur uit kan lopen, blijkt dat nog niet alle goodiebags klaar zijn en ik help even mee om die te vullen zodat ik er gelijk een aantal mee kan nemen naar de Bibliotheek. Als ook de Bibliotheek klaar is voor het festival eten we in spanning een snelle lunch want na een hectische ochtend gaat het festival nu toch echt van start!

FFFShows_LowRes72dpi_BaldwinHendersonF-9438

Om 1 uur ben ik terug in de Winkel van Sinkel om de opening van Jolande Sap te horen en de eerste modeshow te zien. Vanuit het communicatieteam heb ik niet echt meegekregen hoe de modeshow er precies uit ziet en ik zit dan ook nieuwsgierig vooraan. Zodra de eerste tonen door de ruimte galmen en de modellen opkomen, ben ik onder de indruk! De mysterieuze muziek zorgt meteen voor een goede sfeer in de zaal en de mooie mode items maken je nieuwsgierig naar meer. De eerste live act van de dag, DitisLevi, versterkt de goede sfeer nog even extra met zijn melodieuze singer-songwriter liedjes. Gelukkig heb ik voor mijn shift bij de informatiestand in de Bibliotheek begint, nog even tijd om een kijkje te nemen bij de markt. Snel plaats ik even wat foto’s op Facebook en Instagram, want dit moet natuurlijk iedereen komen bewonderen!

De rest van de middag ben ik in de Bibliotheek en bestaat uit het beantwoorden van vragen, foto’s maken en updates posten van de workshops, masterclasses en de kledingruil. Want ook tijdens het festival is dat van belang. Voor ik het weet is het Fair Fashion Festival 2015 alweer voorbij! Althans voor de bezoekers, wij gaan hard aan de slag met het opruimen. Daarna genieten we met het team moe maar voldaan na onder het genot van een hapje en een wel verdiend drankje. Als ik om me heen kijk, is er in de Winkel van Sinkel niets meer te zien van het Fair Fashion Festival, maar hopelijk galmt de boodschap van vandaag nog lang na in de gedachten van veel bezoekers. Fair Fashion Festival, tot 2016!

FFFShows_LowRes72dpi_BaldwinHendersonF-9572

Bekijk Ook

Guave

Guave is een kledinglabel dat is gestart door Romée Mulder en Myrthe Groot. Ze zijn …