Van alpacas en merino schapen tot trendy knitwear met een goed verhaal

Over het productieproces van ZAZU Amsterdam. Geschreven door Margot Faber.

Marieke Andringa, 35 jaar, is eigenaar en oprichtster van het eerlijke kledingmerk ZAZU Amsterdam. Ze ruilde haar carrière in de advocatuur in voor een nieuwe carrière als sociaal ondernemer omdat ze graag iets zinvols wilde doen en anderen mensen wilde helpen. Op het moment is ze bezig haar eerste collectie door middel van crowdfunding te lanceren. Ze vertelde ons hoe haar mooie knitwear producten worden geproduceerd.

Over de alpacas en de merino schapen
Marieke haar kleding wordt gemaakt van alpaca wol uit Ecuador en Peru en merino wol uit Uruguay. De alpacas staan bij kleine boeren op de hoogvlaktes in de Ecuadoriaanse en Peruviaanse Andes. De merino schapen worden op ouderwetse wijze gehoed door gauchos op paarden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De alpacas worden alleen voor de wol gehouden, niet voor het vlees en ze staan dus niet op stal, maar buiten. Voor veel inheemse volken in Ecuador is de alpaca iets heiligs en dat begrijpt Marieke eigenlijk wel: “Het zijn écht hele bijzondere dieren, heel intelligent en ze hebben iets magisch.”

De controversiële praktijk van mulesing die in Australië veelvuldig wordt toegepast, blijft deze Zuid-Amerikaans merino schapen bespaard. De vliegen die de parasiet achterlaten op het achterwerk van een schaap komen er namelijk niet voor. En dus worden er ook niet onverdoofd stukken huid van de schapen afgesneden om de parasieten te voorkomen.

Behandeling van de wol
Het grootste gedeelte van de wol die Marieke inkoopt, wordt met de hand geknipt. Dat wordt gedaan aan de hand van de seizoenen. Vervolgens wordt de wol in de fabriek gewassen, geselecteerd, gekaard (gekamd) en gesponnen. Na het spinnen wordt het afhankelijk van de gewenste look wel of niet in koordjes gedraaid. De wol wordt geverfd met niet toxische verf. Het blijft nog zoeken naar verf op basis van puur natuurlijke ingrediënten die niet haar kleur verliest, legt Marieke uit.

ZAZU Amsterdam Fashion

De breisters
Het bleek een uitdaging om breisters te vinden die haar kledingstukken wilden en konden maken. Ze brengt de wol zelf naar de breisters. Hoewel die vrouwen de ‘rare’ westerse ontwerpen, bijvoorbeeld oversized of met vleermuis mouwen, in eerste instantie heel raar vonden, zijn ze nu helemaal om en gaat het nu heel vloeiend. De vrouwen krijgen vijf keer zo veel betaald als de normale prijs en kunnen het werk thuis doen. Dit brengt het voordeel met zich mee dat ze hun kinderen niet naar de slechte openbare crèches hoeven te brengen. Ze krijgen nu per kledingstuk betaald maar op termijn wil Marieke graag breisters in dienst nemen.

De looks van ZAZU Amsterdam
Na een lange zoektocht naar leveranciers van duurzaam geproduceerde en behandelde wol en de juiste breisters, is de eerste collectie klaar voor de Nederlandse markt:

Sambocollage

Fashion shoot ZAZU Amsterdam in Teatro Bolivar, Quito.
Fashion shoot ZAZU Amsterdam in Teatro Bolivar, Quito.

Bekijk Ook

Guave

Guave is een kledinglabel dat is gestart door Romée Mulder en Myrthe Groot. Ze zijn …