BLOG | Een interview met Marieke Kops: oprichtster van Fairfashionstyle

Fairfashionstyle.nl is een online magazine met volop inspiratie voor een stijlvolle duurzame garderobe. Je vindt er tips over eerlijke merken en (web)shops, hippe fair fashion looks en op de blog handige reviews en persoonlijke ervaringen. Op Fairfashionstyle krijgen Nederlandse merken extra aandacht en er is een speciale vegan selectie.

Wanneer ben je begonnen met Fairfashionstyle?
Ik ben voorjaar 2016 gestart met Fairfashionstyle. Voor die tijd had ik een persoonlijke blog over eerlijke mode op een ander platform.

Waarom ben je begonnen met Fairfashionstyle?
Fairfashionstyle is een logisch gevolg van mijn persoonlijke interesse in duurzame mode en mijn bedrijf in contentmanagement en online marketing. Met Fairfashionstyle als professioneel online magazine wil ik mijn bijdrage leveren aan de groei van duurzame mode. Door creatief om te gaan met de mogelijkheden op internet en nieuwe media, kan ik fair fashion ondernemers helpen hun doelgroep te bereiken.

Wat zijn je toekomstplannen met Fairfashionstyle?
Fairfashionstyle maakt een snelle groei door en er komen steeds meer samenwerkingen met hele leuke merken en shops. Er liggen nog volop ideeën om verder uit te werken. De site richt zich nu vooral op kleding en accessoires voor vrouwen. In de toekomst zal daar ook herenmode en kinderkleding bij komen.

Hoe denk je dat het toekomstbeeld van de mode-industrie eruitziet?
Het huidige systeem van race-to-the-bottom is niet houdbaar. Ik zie dat daar steeds meer bewustzijn over komt. Het wordt nu tijd voor handelen, zowel door producenten en overheid als door consumenten. Ik ben ook heel benieuwd wat de nieuwe technologische ontwikkelingen voor de mode en de online retail gaan betekenen. Het zou prachtig zijn als de combinatie van oude ambachten en nieuwe technologie de basis gaat vormen voor een nieuw duurzaam businessmodel voor de fashion industrie.

In hoeverre hou je zelf rekening met eerlijke mode?
Ik hou daar veel rekening mee, daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen. Ruim 10 jaar geleden was ik op zoek naar mode die eerlijk gemaakt is. Toen bleek dat het aanbod klein was en niet heel hip. Enigszins teleurgesteld ben ik toen toch weer naar de mainstream winkels gegaan. Maar altijd met tegenzin. Na het zien van The True Cost in 2015 werd ik weer geraakt door de ellende en ben ik opnieuw een zoektocht naar duurzame mode gestart. Toen bleek dat er in de tussentijd heel veel veranderd was. Er zijn de laatste jaren zoveel mooie merken bijgekomen!

Heb je suggesties voor mensen die duurzamer willen consumeren?
Duurzaam consumeren is in de eerste plaats minder kopen en je bewust worden van je koopgedrag. Het is best lastig om geen impulsaankopen meer te doen. Maar hoe langer je ermee bezig bent, hoe meer je het als een bevrijding zult ervaren. Je gaat kwaliteit herwaarderen en je eigen smaak wordt leidend in plaats van trends die voor jou bepaald worden. Je kledingkast verandert van een berg – vaak nauwelijks gedragen – fast fashion in een overzichtelijke garderobe met duurzame kwaliteitsitems die precies passen bij jouw stijl én onderling goed te combineren zijn. Een echte fair fashion style!

 

 

 

 

Bekijk Ook

[BLOG] De superschillen van Seepje

Wij zijn Melvin en Jasper van Seepje. en wij maken was- en reinigingsproducten van superschillen …