Markt Utrecht

Anna Treurniet

Dutch designer/artisan Anna Treurniet creates eco-friendly bags and accessories in her workshop in an old soup factory in Nijmegen. Her designs are inspired by her love for natural forms, colours and craftsmanship. The leather she uses is both sustainable and of very high quality. The hides come from European cows and are tanned in the most natural way; with vegetable extracts. Zippers and jewellery components are also made in Europe. All in all this makes her collection 100% fairtrade. Also, nothing is wasted, even the smallest pieces of leather are used. They can be found in the earrings, rings and necklaces of her collection. Besides this collection of vegetable tanned leather she also has an entirely recycled leather collection. It is made of reused leather from couches and chairs ready to be reupholstered.
Anna Treurniet also has a collection of vegan bags, made of the innovative, natural and sustainable non-woven textile called Piñatex, made from pineapple leaves fibres. With her personal touch Anna Treurniet gives all her pieces the attention to detail, functionality and durability they deserve.

Smateria

Smateria is uitgegroeid tot een mooi bedrijf dat jaarlijks een prachtige nieuwe duurzame tassencollectie lanceert voor een internationaal publiek met verschillende stijlen zoals klassiek, modern, vintage, avant-garde, rock of stoer. Elk product wordt van begin tot eind met de hand gemaakt. Hoe mooi is het om nieuw leven te blazen in oude en afgekeurde materialen zoals multi-purpose (industriële) netten, o.a. gebruikt in de (land)bouw, restjes Italiaans leer uit meubelfabrieken en zwarte plastic weggooi draagtasjes? En ook nog onder Fairmade & Fairtrade omstandigheden?

Met de slogan One man’s trash is another man’s treasure geeft Smateria te kennen dat het mogelijk is om van oude en gebruikte (restant)materialen prachtige ‘nieuwe’ producten te maken. Smateria is verantwoord modieus, het bewijs dat duurzaam ook mooi, hip, trendy en betaalbaar kan zijn!

http://smateria.nl/

Sophie Stone

Een mooie jurk voor een feestje, een net rokje voor een presentatie of een leuk sieraad om je outfit mee af te stylen: het zijn mode-items die ervoor zorgen dat je je goed voelt op een leuk of belangrijk moment. Maar het is vaak lastig om mooie fair fashion – mode die onder goede arbeidsomstandigheden en van duurzame materialen gemaakt is –  te vinden.

Sophie Stone biedt Sophisticated Fair Fashion aan: mode en accessoires van opkomende duurzame merken met een urban, vrouwelijke en stijlvolle look. Je vindt hier unieke mode-items van Fair Fashion merken uit Londen, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Istanbul en Kaapstad. Van 2 van deze merken, Phil + Lui en Rich&Vibrant, is Sophie Stone de eerste aanbieder in Nederland. 

Alle kleding en accessoires zijn geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden en met een zo laag mogelijke milieu-impact. Ze dragen het Fair Trade en/of Fair Wear keurmerk en zijn gemaakt van alternatieve voor conventioneel katoen zoals lyocell of biologisch katoen. Bij elk item vind je achtergrondinformatie over het materiaal, de plaats waar het gemaakt is en hoe je het het best kunt combineren. 

In de webshop vind je, naast casual kleding, ook items die geschikt zijn om zakelijk te dragen en een aantal basisproducten zoals tanktops, t-shirt, eco-panty’s en vrolijke sokken van biologisch katoen of bamboe.  

https://sophiestone.nl/  

 

UnikBlends

UnikBlends is about Colourful, Happy Sustainable You! UnikBlends offers you customized outfits and trendy accessories, handmade from unique fabrics, by delivering professional, project-based and personal service.

Interested? See their website: http://www.unikblends.com/

UnikBlends: flamboyant en duurzaam | Arty Farty Life

Sus & So

Waar let jij op als je kleding gaat kopen? Natuurlijk of het goed staat en of het de goede kleur is. En of de prijs betaalbaar is. En verder? Spelen materiaal en waar het gemaakt is voor jou een rol? Of een keurmerk, zoals biologisch of fair trade? Welke duurzame merken zijn er en waar kun je die kopen? Gonny Jeths van de winkel en webshop Sus & So zal op ons festival te vinden zijn voor vragen ! (daarnaast geeft ze ook lezing bij ons).

Sus & So (Voorheen Het groene warenhuis)

Marijke Bongers

De studio wordt gerund door Marijke Bongers en haar dochter Caitlin. Marijke heeft een passie voor verven met planten en Caitlin maakt handgesponnen garens van de mooiste Nederlandse Alpacavezels. Ook geven Marijke en Caitlin Bongers lessen in spinnen, haken, breien, naaien, stoffen bewerken, en verven met natuurlijke materialen. In de studio vind je veel garens van bijzondere vezels zoals bananenzijde, linnen en brandnetel (nettle) en gerecyclede katoenen garens zoals EKO yarn van Hoooked voor het interieur.

 

ZAZU Amsterdam

ZAZU Amsterdam creëert stijlvol breiwerk voor vrouwen, alles is handgemaakt in Ecuador. Ze gebruiken zijdeachtige, zachte, luxueuze wol van de alpaca llama en merino schapen. Ze zijn van mening dat iedereen het verdient om kleding te dragen die de drager en de maker trots maakt.

http://www.zazuamsterdam.nl/

Dastoon

Dastoon is een podium waarop zowel nieuwe veelbelovende als gevestigde onafhankelijke ontwerpers hun producten direct aan de klant verkopen, zonder tussenkomst van derde partijen zoals fysieke of online winkels. Omdat duurzaamheid de norm van de toekomst is, gebruiken alle ontwerpers op Dastoon een eerlijk productieproces. Daarnaast wordt er gestreefd naar het gebruik van eerlijke en milieubewuste materialen.

https://dastoon.com/

Studio Jux

De studio JUX collectie is gemaakt in onze eigen fabriek, women empowerment projecten en sociale bedrijven die gevestigd zijn in Kathmandu, Nepal. Dit betekent dat we veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers kunnen garanderen, onze maatschappelijke impact maximaliseren en tegelijkertijd de milieueffect minimaliseren. Dit zorgt er ook voor dat elk stuk handgemaakt is met liefde en toewijding. De handdruk in elk kledingstuk verbindt u aan de maker. Al onze Nepalese medewerkers zijn rockstars, die we voortdurend ondersteunen. Als eigenaar van de fabriek zorgen we ervoor dat er een studio JUX-supervisor in de fabriek aanwezig is om het team te begeleiden en te ondersteunen.

https://studiojux.com/

Nukuhiva

Fair fashion & Sustainable products: dat is waar Nukuhiva voor staat. Nukuhiva kiest bewust voor modelabels die produceren met respect voor mens en natuur. Ze verkopen uitsluitend merken die fairtrade produceren. Het grootste deel van de kleding wordt gemaakt van biologisch katoen, lyocell, hennep en andere natuurlijke materialen. Of je nou op zoek bent naar iets stoers of iets chics, iets sportiefs of iets klassieks. Ze hebben voor zowel dames als heren een brede collectie van verschillende kledingmerken. Daarnaast verkopen ze fairtrade en duurzame accessoires. Leuk om cadeau te geven of om je outfit compleet te maken.

http://nukuhiva.nl/

Kuyichi

Bij Kuyichi geloven ze in het nemen van milieuverantwoordelijkheden en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de acties. Dit omvat meer dan alleen het maken van goede producten tegen de juiste prijs. Ze willen een positieve impuls geven aan de kledingindustrie door organische en gerecycleerde materialen te kiezen. De leveranciers worden zorgvuldig geselecteerd en ze willen de omstandigheden in de industrie verbeteren.

https://kuyichi.com/

LIV Stores

LIVStores is een winkel waar je items van Nederlandse ontwerpers vindt. Met stijladvies en het ontdekken van je unieke stijl willen ze je graag bij helpen. Het diverse assortiment leent zich hier perfect voor. Met fashion, schoenen, tassen, skincare en accessoires creëren ze een compleet beeld. Rechtstreeks contact met ontwerpers bieden de mogelijkheid tot maatwerk. In wisselende samenstelling, rechtstreeks van atelier naar de winkel is LIVStores een walhalla van unieke items.

http://www.livstores.nl/

Pangaea clothing

De Amsterdamse studenten Jesse, Mees, Daan & Daan hebben het merk Pangaea Clothing opgericht. Toen ze meer inzicht kregen in de harde werkelijkheid van de systemen van de Aarde, voelden ze dat ze niet meer konden rusten. Ze wilden in de eerste plaats een verschil maken met duurzamere grondstoffen voor kleding. Nadat ze de verwoestende gevolgen van katoen op het milieu hadden gemerkt. Een alternatieve vezel leek noodzakelijk om een ​​duurzamer bedrijf te creëren. Ze kwamen snel op bamboe, die alle eigenschappen nodig heeft om een ​​duurzame vervanging voor katoen te worden. Stoffen gemaakt met bamboe is nu het handelskenmerk van het bedrijf.

https://www.pangaeaclothing.nl/

Good fibrations

‘Fast Fashion’ heeft zijn beste tijd gehad. De wereld is klaar voor ‘Slow Fashion’. Goodfibrations zoekt over de hele wereld naar de mooiste en hipste ethical fashion merken. Alles wat je in de shop aantreft is gemaakt met respect voor mens, dier en milieu: duurzaam en eerlijk. Daarom voel je je in onze kleding net een beetje lekkerder!

http://www.goodfibrations.nl/

Julia Otilia

“Ik hou van alle tinten van de natuur. De echte en de ruwe. De subtiele en de zachte. De pure. De wilde”, aldus duurzame sieradenontwerpster Julia Otila. In deze collectie wilde ze de liefde van het pure wakker maken. Pure lijnen in het ontwerp, pure bronnen van grondstoffen, pure productie. Een selectie van wilde regenwoud noten en zaden, eerlijke handel zoetwaterparels, puur zilver en natuurlijk met de hand gevlochten leer.

http://www.juliaotilia.com/

Dario Scapitta design

Dario Scapitta is een Italiaanse sieradenontwerper. “Inspiratie is de basis van alle creatie, het begin van alles. Een landschap, een plek, een gevoel. Al deze dingen kunnen een waardevol glimmend object worden”. Hij wil met eenvoudige en verschillende materialen het lichaam met elegantie verfraaien.

https://www.darioscapittadesign.com/

Zen by Sen

Het verhaal van Zen by Sen begon eind 2014. Zen by Sen is bedacht door twee schoonzusjes uit een passie voor yoga en een passie voor duurzame kleding: high fashion yoga kleding. Het is van Dutch design, gemaakt van gerecyclede materialen, ontworpen door de schoonzussen en gemaakt voor vrouwen die er niet alleen graag goed uit zien, maar die ook graag een steentje bij willen dragen aan het behoud van onze mooie planeet.
https://www.zenbysen.com/

Monique Collignon

Monique Collignon geeft een heel eigen draai aan duurzame mode. Haar Conscious-collectie heeft een duidelijke boodschap: vrouwen uit de armoede en plastic uit het milieu. Ze laat deze duurzame collectie zien op onze exclusieve haute couture-show.

https://www.moniquecollignon.com/

Mind Your Bag

Unieke tassen, handgemaakt van exclusieve restpartijen uit de meubelindustrie. Zo weet je zeker dat niet iedereen met dezelfde tas loopt. “Mensen vragen me vaak hoe ik op het idee ben gekomen om tassen te gaan maken van stofstalen. Nou, dat komt denk ik vooral door de manier waarop ik ben opgegroeid. Een groot gezin, ondernemende ouders met een eigen bedrijf en een meubelfabriek naast de deur. Een ideale omgeving om je creativiteit te ontwikkelen”, aldus Mieke Langenhuizen.

https://www.mindyourbag.nl/

SKOT Fashion

Het nieuwe Nederlandse mannenmodemerk SKOT introduceert een collectie duurzame overhemden waarbij kwaliteit, hoogwaardig design en duurzaamheid hand in hand gaan. De overhemden zijn gemaakt van natuurlijke materialen en worden duurzaam en eerlijk geproduceerd in een circulair proces. SKOT richt zich op de bewuste man die er goed uit wil zien tijdens zijn werk of in zijn vrije tijd, maar die ook meer wil weten over de oorsprong van zijn kleding.  Consumenten kunnen het overhemd na gebruik voor een premie inleveren, hiervan worden weer nieuwe grondstoffen gemaakt.

www.skotfashion.com

Lizet van der Knaap

“Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in het creëren van niks naar een 3D object. Dit geeft mij echt voldoening. Zien dat er iets kan ontstaan, doordat ik zelf iets vorm met mijn handen. Ik heb veel gereisd om te ontdekken wat in andere culturen traditionele ambachten zijn. Door mijn eigen passie, kleding maken en mijn normen en waarden te combineren ben ik mijn duurzame label LIZET VAN DER KNAAP gestart. Ik draag hiermee bij aan een betere wereld en ik hoop dat ook voor jullie te kunnen aanbieden”.

https://www.lizetvanderknaap.com/

Aap Noot Xiem

Aap Noot Xiem is een merk met eerlijke producten voor baby’s en kinderen. Kwaliteit, afwerking en comfort zijn integraal onderdeel van onze ontwerpen. De stoffen zijn van goede kwaliteit, en blijven zacht na keer op keer wassen. Nu wij zelf de keuze hebben hoe deze producten tot stand komen kiezen wij voor eerlijkheid. De materialen die wij gebruiken zijn biologisch. De productie vindt plaats in Nederland, door een maatschappelijk organisatie en wij verpakken onze producten in duurzame materialen.

https://aapnootxiem.nl/


Brightloops B.V.

Met het eigen merk Loop.alife maken ze mooie en duurzame fundamentals van topkwaliteit. Dat vinden zij veel belangrijker dan het brengen van snel wisselende collecties. Die leiden namelijk tot onnodig gebruik van waardevolle grondstoffen en veel afval. Ze maken deze kleding van jóuw oude truien. Dat gebeurt gewoon in Nederland, zonder gebruik van extra verfstoffen en water. Super duurzaam dus!

https://www.brightloops.nl/

Guave

Guave is een kledinglabel dat is gestart door Romée Mulder en Myrthe Groot. Ze zijn begonnen door hun gezamelijke passie voor Indonesische patronen en stoffen. Ze willen elke keer een uniek kledingstuk maken. Een kledingstuk dat zoveel mogelijk eerlijk en duurzaam is.

https://www.helloguave.com/

Guave

Guave is een kledinglabel dat is gestart door Romée Mulder en Myrthe Groot. Ze zijn begonnen door hun gezamelijke passie voor Indonesische patronen en stoffen. Ze willen elke keer een uniek kledingstuk maken. Een kledingstuk dat zoveel mogelijk eerlijk en duurzaam is. https://www.helloguave.com/

lees verder »

Alolola

Alolola Sustainable Clothing is een Galicisch bedrijf dat in Spanje produceert en ‘Ecoluxury’ ontwerpt. Het bedrijf heeft een multidisciplinair team waarvan het hoofddoel het gebruik is van gerecycleerde en duurzame kwaliteitsmaterialen. Zij benaderen de vrouw van vandaag met tijdloze en elegante kleding om perfect te zijn in elke situatie en in alle tijden van het jaar. https://alolola.com/en/

lees verder »

Aap Noot Xiem

Aap Noot Xiem is een merk met eerlijke producten voor baby’s en kinderen. Kwaliteit, afwerking en comfort zijn integraal onderdeel van onze ontwerpen. De stoffen zijn van goede kwaliteit, en blijven zacht na keer op keer wassen. Nu wij zelf de keuze hebben hoe deze producten tot stand komen kiezen wij voor eerlijkheid. De materialen die wij gebruiken zijn biologisch. …

lees verder »

Lizet van der Knaap

“Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in het creëren van niks naar een 3D object. Dit geeft mij echt voldoening. Zien dat er iets kan ontstaan, doordat ik zelf iets vorm met mijn handen. Ik heb veel gereisd om te ontdekken wat in andere culturen traditionele ambachten zijn. Door mijn eigen passie, kleding maken en mijn normen en …

lees verder »

Fair fashion tips #1

Geschreven door Fenna Wenselaar, teamlid communicatie Hieronder vijf fair fashion tips die de moeite waard zijn. – Vind je eerlijke winkelroute op de website van Eerlijk Winkelen, ze hebben ook een overzicht van eerlijke webwinkels. – We praten steeds over fair fashion en gebruiken allerlei termen, maar wat is duurzaamheid eigenlijk? De World Commission on environment and Development van de Verenigde …

lees verder »