Workshops Utrecht

Wil je je inschrijven voor de onderstaande workshops? Klik dan hier

[VOL] Soulstores | Talita Kalloe

Guided Shopping Tour 2nd edition 

Talita Kalloe is oprichtster van het online magazine Soulstores.com. Met soulstores biedt ze een platform aan bijzondere winkels en merken die aandacht hebben voor vakmanschap, de maker achter het product, een duurzame productie, en een bewuste way of life. Talita weet als copywriter, journalist en communicatieadviseur, als geen ander dat de wereld waar we in leven onderhevig is aan continue veranderingen. Samen met haar team wilt ze op een positieve manier bewust consumentengedrag stimuleren en breken met de status quo. Met Soulstores heeft Talita een inspirerende samenwerking gecreëerd waar retailers, ontwerpers en consumenten elkaar ontmoeten en de liefde en passie delen voor bijzonder winkels, authentieke verhalen en kwalitatieve producten die bijdragen aan een duurzame, bewuste en stijlvolle levensstijl.

Tijdens het Fair Fashion Festival neemt Talita je tijdens het festival fysiek mee naar een selectie van haar favoriete Soulstores in Utrecht. Vorig jaar was haar Guided Shopping Tour een groot succes en dit jaar biedt ze nogmaals de gelegenheid om hier aan deel te nemen. Een unieke kans dus! Wil jij hier graag deel van uit maken en meegenomen worden in de wereld van Soulstores? Meld je dan nu aan voor de tour en geef je voorkeur aan voor het shopgebied dat je graag wilt ontdekken: Zadelstraat/Twijnstraat of Schoutenstraat/Voorstraat. Er is plek voor max. vijf personen per tour. De tour zal gehouden worden in de middag op 22 oktober. Meer informatie over start locatie en tijd, krijg je te horen wanneer je je inschrijft.

Oh en, als jij je inschrijft voor deze tour krijg je ook een kleine hand-out mee met, zodat je ook na de tour een selectie van de mooiste Soulstores in Utrecht op eigen houtje kunt bezoeken.

Nieuwsgierig geworden? Op online magazine http://soulstores.com/ vind je alles over bijzondere winkels en merken door heel Nederland en lees je alle ins&outs voor het nastreven van een stijlvolle en bewuste way of life.

 

DORIS & INEZ| Heidi Long

Workshop

Doris & Inez is een project van de mode en textielontwerper Heidi Long. Na een lange tijd werkzaam te zijn geweest binnen de mode-industrie realiseerde zij zich dat het onderwerp duurzaam, recycling en eerlijke kleding nog lang niet onder de consument bekend is of weet wat het precies inhoudt. Tijdens de workshop, gegeven door Heidi Long van DORIS & INEZ, zal je met behulp van oude/afgedankte kledingstukken een vloerkleer maken met behulp van een ouderwetse knooptechniek.

Achtergrond DORIS & INEZ
Veel grote bedrijven gebruiken duurzaamheid voor commerciële doeleinden; ze creëren een trend om zo op de consument in te springen. Voor modeontwerpers die wel op een bewuste manier de collecties eerlijk willen produceren en daarnaast duurzaam te werk willen gaan binnen het ontwerpproces en bedrijfsvoering, voelen zich benadeeld door de grote bedrijven die een trend hebben gemaakt van duurzaam, recycling en eerlijke kleding binnen de mode-industrie.

Maar wat is duurzame, ecologisch en eerlijke kleding nu eigenlijk precies? Veel consumenten meten het af aan de prijs, net als bij voedsel. Biologisch eten daar hangt een prijskaartje aan, althans zo ondervindt de consument het. Met als conclusie de collecties die onder deze omstandigheden op de markt worden gebracht, zijn alleen weggelegd voor mensen die daar een inkomen naar hebben. Daarnaast zijn er de grote winkelketens die hedendaags ook duurzame collecties op de markt brengen met een toegankelijkere prijs voor de consument die niet over een al te grote budget bezitten om aan kleding uittegeven. Dus je zou kunnen zeggen probleem opgelost!

Maar toch zit er een keerzijde aan. Hoewel grote ketens hun best doen om eerlijke kleding te produceren ziet de consument niet wat eerlijk produceren eigenlijk inhoudt. Je kunt je stoffen recyclen, maar hoe wordt het gemaakt? Grote ketens willen snel en veel kleding op de markt brengen waardoor het woord duurzaam en eerlijke kleding niet meer van toepassing is op zijn oorspronkelijke waarde. Het gaat bij deze bedrijven voor alsnog om kwantiteit en niet om kwaliteit. Hierdoor blijft de consument consumeren en blijven we in een wegwerpmaatschappij.

Alleen al op jaarbasis wordt er een hoeveelheid aan kleding weggegooid. Het lijkt wel of de consument niet meer bewust is van de waarde van het kledingstuk. Ook voor het milieu is dit niet de beste oplossing. Onze aardbol krijgt op deze manier steeds meer rotzooi te verwerken terwijl ons duidelijk gemaakt wordt door de overheid om bewuster te leven. We scheiden ons afval, we dumpen onze oude kleding en we blijven opnieuw consumeren.

Toch is er een oplossing nabij. Veel materiaal zijn op verschillende manieren weer te recyclen. Denk hierbij aan oude kleding, petflessen uit de oceaan waar nieuwe stoffen van gemaakt worden. Maar het kan ook kleinschaliger. Het doel van dit project is om de consument bewust te laten worden van het feit hoeveel ambacht er eigenlijk in kleding/interieurtextiel zit. Hoe we kleding/textiel weer nieuw leven in kunnen blazen zonder steeds weg te gooien en opnieuw te kopen.

Door het geven van de cursussen en workshops ReDesigning met DORIS & INEZ hoopt Heidi de cursisten mee te geven dat je met behulp van oude en/of afgedankte kleding/textiel weer nieuwe ontwerpen kunt maken voor je gaderobe en of interieur.  Omdat zij zelf nog werkzaam is binnen haar vakgebied is de combinatie van design en recycling een mooi gegeven om de cursisten op weg te helpen naar hun eigen design. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende ambachtelijke technieken als knopen, breien en weven en naaitechnieken.

Start workshop | 15.15 – 18.00 uur
Locatie | Zaal Groen | Stadhuis

Let op!

  • Deelname aan deze workshop bedraagt €7,50. Graag gepast én contant betalen bij aanvang workshop.
  • Je dient zelf 2 à 3 oude/afgedankte kledingstukken mee te nemen om te hergebruiken.

 

[VOL] ReBlend | Joanneke Lootsma & Anita de Wit

Workshop

ReBlend is in 2013 als Nederlands initiatief gestart om te onderzoeken of we van textielafval, wat nu in laagwaardige toepassingen zoals poetslappen en vulmateriaal worden gebruikt, nieuw garen en textiel op hoogwaardig niveau kunnen maken. De directie van ReBlend, Anita de Wit en Joanneke Lootsma, hebben meer dan 20 jaar ervaring in innovatie en change management en streven met ReBlend naar een positievere impact op de huidige kledingindustrie.

De achterliggende reden achter het initiatief is het feit dat er een extreme onbalans zit tussen het slechts korte gebruik van textiel en de blijvende impact die de materialen tot stand brengen. Feitelijk betalen we slechts een deel van de echte prijs voor onze jeans, t-shirts, en overig textiel. In het geval van een spijkerbroek betalen we niet voor de ongeveer 7000 liter vervuild water en de impact van 15 gram gewasbeschermingsmiddelen en 42 kilowattuur aan energie die nodig was! Ons idee is om in samenwerking met ontwerpers, producenten en labels garen en textiel te ontwikkelen die hetzelfde comfort en kwaliteit leveren terwijl we uitsluitend gerecycled materiaal gebruiken. Het gebruik van vooral niet meer draagbaar textiel (70%) en verwerking in slim proces waarbij geen water en aanvullende chemicaliën worden gebruikt, zorgt voor garen en textiel met een veel betere ecologische voetafdruk!

Voor het Fair Fashion Festival hebben we een paar vragen aan ReBlend gesteld, om vast een voorproefje van hun interactieve workshop te geven:

Wat is het recycling karakter van ReBlend?
ReBlend staat voor beweging naar mode en textiel met een positieve impact door uitsluitend gebruik te maken van gerecycled materiaal. In samenwerking met voorlopers maken van textielafval nieuwe mode zonder de regulier negatieve ecologische en sociale impact.

Waar zal ReBlend, begonnen als experiment, over 5 jaar zijn?
Over vijf jaar zijn we een merk dat bekend is van innovatieve voorlopende collecties mode en textiel met positieve impact ontwikkeld in samenwerking met ontwerpers die het verschil willen maken.

Wat willen jullie de bezoekers op het Fair Fashion Festival meegeven?
We houden allemaal van mode en textiel. Mode en textiel staan voor wie we zijn. Maar de productie van nieuw textiel kost heel veel water. De beschikbaarheid van voldoende drinkwater is een van de 17 VN Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Als we echter de huidige textielproductie niet veranderen dan hebben we in 2030 40% meer water nodig dan er is. We weten al jaren dat de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Waarom keren we deze negatieve achterkant niet door niet meer draagbaar textiel, dat nu naar afval en verbranding verdwijnt, als grondstof voor nieuwe mode te gebruiken? Zijn mode-ontwerpers niet bij uitstek de creatieve voorlopers die deze duurzame ontwikkeling kunnen vormgeven en nieuwe markten ontsluiten?

Kom naar de workshop op 22 oktober en lees meer over deze startup hier: www.reblend.nl

Start workshop      | 13.30 – 14.20
Locatie                      | De Winkel van Sinkel | Sinkelzaal (1e verdieping)

[VOL] Indiaan in je kast | Chiara Spruit

Workshop

Wat zie je er tof uit! Alleen zou je zo graag van top tot teen een geheel willen zijn. Of net dat persoonlijke accent willen toevoegen aan je outfit maar hoe? Of je hebt te gekke bijzondere kettingen maar wanneer draag je die nou? Of je hebt een lievelingskledingstuk die je het liefste elke dag aanhebt, maar hoe zorg je nu dat je het nét even anders styled? Tijdens de workshop geeft Chiara Spruit graag aan jou tips om je outfits helemaal af te stylen, voor elke gelegenheid.

Chiara, eigenaresse van Indiaan in je kast, zal zondag 22 oktober als style coach een bijzondere workshop geven waarin ze je tips geven om jezelf te stylen zonder dat je nieuwe items hoeft aan te schaffen. Chiara noemt zichzelf een style coach en geen stylist, omdat ze graag het gesprek over jou en over je persoonlijke stijl aan gaat in plaats van je alleen maar ‘aan te kleden’. De kracht van de coaching sessies van Chiara is dat ze je gaat helpen een rode draad te vinden in jouw eigen kleding kast en bijbehorende accessoires. Speciaal voor het Fair Fashion Festival hebben we Chiara een paar vragen gesteld, om meer te weten te komen over haar kijk op duurzame kleding:

Wat is jouw grootste inspiratiebron voor duurzame kleding?
De kledingindustrie is zo vervuilend. En dan is er ook nog eens zoveel ongebruikte kleding in de wereld en zeker in heel veel kledingkasten. Dit gecombineerd met dat ik zoveel vrouwen ontmoet die problemen hebben met wat ze elke dag aandoen, besloot dat ik daar iets aan wilde doen!

Wat maakt Indiaan in je kast uniek als style coach?
Tijdens mijn coaching sessie gaat het vooral om het innerlijk van mijn klanten. We praten samen over hoe je in het leven staat, hoe over te willen komen op anderen, over zelfvertrouwen, schaamte, moed, eigenheid en over gewoontes. En dat vertaal ik dan allemaal naar unieke kledingcombinaties, pasvormen en stoffen.

Wat levert de workshop de bezoekers op 22 oktober op?

  • Veel nieuwe, verrassende outfits zonder te shoppen en met het aanbrengen van de juiste sieraden verschillende looks.
  • Tijd- en geldbesparing: zonder te shoppen toch een hele nieuwe stijl
  • Informatie over een paar ‘accessoires’ in het bijzonder: je haar/make-up, de riem, de tas, de schoen, de sok, de hoed, sieraden en wat extra accessoires waar je niet zo snel aan denkt.

Kortom : nieuwe inzichten en handvatten, enorme zin en durf om die kledingkast in te duiken en te gaan experimenteren en combineren zodat outfits en accessoires samen een persoonlijk geheel gaan vormen.

Om deze workshop persoonlijk op jou af te stemmen, moeten de deelnemers eigen accessoires meenemen zodat je een advies op maat krijgt. Wanneer je je inschrijft voor deze workshop, krijg je de verdere details hierover toegezonden.

Benieuwd geworden naar Indiaan in je kast? Neem dan vast een voorproefje op de website: https://indiaaninjekast.nl

Start workshop 1  |  13.30 – 15.00
Start workshop 2 |  15.30 – 17.00
Locatie                     | De Winkel van Sinkel | Directiezaal (1e verdieping)

 

[VOL] Sustainalize | Mart van Kuijk & Daniek Ehrismann

Workshop

 Heb jij nou nét een duurzaam modebedrijfje opgestart, maar weet je nog niet precies hoe je duurzaam kan gaan ondernemen? Of wil je gewoon graag meer weten over duurzaam ondernemen? Kom dan naar de gratis workshop van Sustainalize op het Fair Fashion Festival op 22 oktober. In de workshop: ‘Mode & de SDGs – de link met de wereldproblematiek’ verzorgd door Mart van Kuijk en Daniek Ehrismann, heb je dé kans om deel te nemen aan een hands-on sessie die zich toe zal spitsen op de implementatie van de sustainable development goals (SDGs) in jouw eigen bedrijf. Zo is Mart van Kuijk gespecialiseerd in de SDGs en daarmee goalkeeper van doel 13: Climate change. Daniek Ehrismann, deskundige op het gebied van duurzame mode, werkt graag toe naar maatschappelijk verantwoord ondernemen in de kledingindustrie.

Sustainalize is een pragmatisch duurzaam adviesbureau, dat bedrijven ondersteunt in het vormgeven van hun strategie tot daadwerkelijke implementatie. Termen als: maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid, CSR en sustainability staan centraal in hun werkzaamheden. Met 20 consultants zijn ze een divers team met ieder zijn eigen expertise.

Tijdens de workshop Mode & de SDGs – de link met de wereldproblematiek’ wordt er gezamenlijk aan de hand van een viertal casussen gewerkt aan het implementeren van de sustainable development goals (SDGs) in de kledingindustrie. Er zal gezocht worden naar raakvlakken tussen de SDGs en jouw interne bedrijfsstrategie. Weet je nu niet precies wat de SDGs inhouden? Schroom dan niet! Wij van Sutainalize zullen zorgen voor een duidelijk en wel-gefundeerde introductie. Om je alvast op weg te helpen: de SDGs bestaan uit 17 doelen met 169 subdoelen die een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Op 1 januari 2016 zijn de SDGs officieel van kracht gegaan, wat betekent dat ieder land zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor de uitvoering. Sustainalize zijn ervaren adviseurs die bedrijven niet alleen ondersteunen in het vinden van de juiste aansluiting tussen duurzaamheid en de interne strategie, maar ook kijken naar het vervolgplaatje. Dit stelt de vraag, hoe heeft een bedrijf daadwerkelijk impact? In deze praktische én pragmatische workshop wordt hands-on gezocht naar deze strategische raakvlakken. Mocht je nu geen bedrijf hebben, kun je ook gewoon deelnemen aan deze workshop.

Heeft dit jouw interesse gewekt? Neem dan alvast een kijkje op de website www.sustainalize.nl voor meer informatie over wie ze zijn en wat ze doen!

Start workshop | 14.40 – 16.10
Locatie | Winkel van Sinkel | Sinkelzaal (1e verdieping)

 

RAW Streetphoto Gallery | Alexey Shifman

Workout session

What is the visual power of an image and how to create it?

Workout session of Alexey Shifman is based on the experience of photography production of RAW Streetphoto Gallery. During the workout session, production of sustainable fashion photography, you will explore two of the most important subjects of fashion photography production:

  • What is the visual power of an image?
  • What are the key elements of the fashion photography production?

The workout session will re-create the atmosphere of brainstorming same like during fashion photography production. You will work with all participants to try to find out what is sustainable fashion. With help of Alexey you will discover the multiple possibilities of how to transfer the idea of sustainability into fashion photography.

To achieve the desired photography goals it shall also be considered the creative team. What are those people to be involved into fashion production? That will be the second half of the workout session. Alexey will explain not only the valuable members of the production but also shared his experience of production like selection of models, look creation and many other useful tips.

Finally the workout session will give an overview of what is the sustainable fashion photography production management and how to create the strong visual content. The speaker, Alexey Shifman, will lead you through difficult process as pleasurable and fun event.

For more inspiration and information : http://www.rawstreetphotogallery.com

Start workshop | 13.30 – 15.00
Location | Zaal Groen | Stadhuis

This workshop will be in English

Wil je je inschrijven voor de onderstaande workshops? Klik dan hier